úterý 3. dubna 2012

Sešli jsme se podruhé - pronásledováni bouřkou


Mitch Dobrowner - Flax Field Storm

Pondělí večer, 2. duben 2012. A bouřka jako vyšitá! Někteří z nás takovou doposud neviděli. Ani já ne. Sešlo se nás ne moc, ale ani nikterak málo. Tak akorát. Druhá schůzka a fotopixla už se začíná formovat.

9 zájemců o fotku

Síma, Jarda, Bohouš, Zdeněk, Dali, Dan, Monika, Aleš a moje maličkost. 9 zájemců o pondělní fotografii. Aby měly schůzky fotopixly nějaký směr, rozhodl jsem se po minulém prvním setkání opustit dráhu anarchie a vzít otěže trošku do ruky.

Bouře na rozehřátí

Bod číslo jedna: na rozehřátí parádní černobílé kolekce amerického autora Mitche Dobrownera. Nejprve krajina, pak městská krajina. Úžasné snímky, jež jsem snad doplnil i odpovídající hudbou. A pak to přišlo! Obrovská bouře, místy tornádo.  číst dál >>
Dynamické a emočně silné záběry vtáhnou diváka do děje. K tomu zvuk skoro přicházející apokalypsy. Myslím, že nejen mně se Mitchova kolekce Storm líbila.

Představovačka

Jelikož se někteří z nás potkali prvně, bylo vhodné se představit. Každý jsme k fotce přišli trochu jinak. O své zážitky s prvními fotoaparáty se podělili ostřílení matadoři i nováčci. Hlavně, že nás záznam děje na emulzi či digičip všechny baví a spojuje.

Formality za námi, na řadě kolekce vlastních kousků. Stanovil jsem maximálně šestici fotografií, abychom toho více stihli. Ale zdá se, že šest je stále dost.

Alpy, sklo, ohňostroje, Pohádkový les i Atény

MaK. - Aténská imprese
Dalibor se pochlubil HDR snímky z Alp, Bohouš zajímavými úpravami různých objektů, především ze skla. Zdeněk si z nás trochu vystřelil – fotografiemi ohňostrojů. Dan absolvoval Pohádkový den v okolí Rovenska pod Troskami. Kolekci vtipně doplnil hudbou. Aleš vytáhl k posouzení siluetové snímky z okolí Ještědu i produktové fotky šperků, jež sám tvoří. V jeho ukázce se objevily také makrokapky či večerní jezírko. Já jsem fotopřehlídkové kolečko doplnil směskou snímků z Atén. Síma a Jarda si dali pauzu, snad příště. A Monika už byla fuč.

800 stran Dějin fotografie za 400

V dalším bodu programu jsem představil velice hodnotnou publikaci Dějiny fotografie. Zhruba 800 stran kvalitního čtiva, doplněného obsáhlou fotogalerií, finančně podpořeno edicí The George Eastman House Collection. Jak jinak by taková bichle nadupaná informacemi mohla stát jen 400 kaček? Paráda, vřele doporučuji! Pokud publikaci seženete, čeká vás nejen spousta inspirace.

Tipy příště

Bohužel jsme si během pondělního večera nestihli poskytnout tipy na výstavy, soutěže nebo jiné akce. A fotoškola? Příště začneme hezky od píky. Opakování je matkou moudrosti.

Málo času - mor dnešní doby

Zasnili jsme také o dalších aktivitách – společné práci v terénu, tvořivých dílnách, víkendovém výjezdu i pozvánce zajímavého hosta. V čem je problém? Asi v dnešní uspěchané době. Slovní spojení „nemám čas“ by mohlo aspirovat na nejčastější frázi 21. století. Máte to podobně? Zabrzděte, zastavte se. Foťte. A přijďte na další fotopixlu – v pondělí 23. dubna!

MaK.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.