sobota 3. května 2014

7. 4. 2014 fotopixla v Turnově - SNAG - analýza dat v exifu a 3. e-MO

Opět jsme se sešli v naší oblíbené Divizně. Hodnotili jsme fotky z 3. ročníku e-MO a poklábosili nad našimi vlastními fotkami. Někteří z nás, včetně mě, dodali své fotky k minulému domácímu úkolu od Lenky - foto příborů. Čtěte dál.

Hodnocení kolekce fotografií fotoklubu Litovel bylo zajímavé. V poslední době nám přijde, že nás některé fotokluby zkouší, co ještě jsme vůbec schopni oznámkovat :) Nad kvalitou fotek a jejich popisem se občas vedou tak dlouhé diskuze, že si to konkrétní fotografie ani nezaslouží. Bylo by lepší je rovnou smazat, či minimálně nedávat do soutěže. Přece jen, měly by tam patřit fotky, které bychom si zvětšené pověsili do obýváku nebo alespoň na chodbu. Bohužel se to dá říci, jen o minimu fotek.

Na závěr jsme se seznámili s prográmkem na analýzu EXIF dat ve fotkách. V programu lze vidět s jakou clonou, ISO hodnotou, časem a ohniskovou vzdáleností nejčastěji fotograf fotí. Vcelku zajímavé na zhodnocení, který objektiv je vhodný prodat a naopak, který by se mohl koupit. Třeba s lepší světelností a novější úpravou.


Na příští schůzku, což je 29.4., předávám žezlo Bohoušovi:-)

Tak ahoj, Foťáci!

Drahouš

3 komentáře:

  1. ... a oprášili jsme si češtinu třeba v této větě: " měli by tam patřit fotky, které bychom si zvětšené pověsily do obýváku"

    OdpovědětVymazat
  2. I vy rošťáci, nejdřív uděláte místo pro komentáře a když komentuju, tak na mě vybafne hláška, že: "Váš komentář bude viditelný až po schválení." No dobrá, už Vám tedy zde nic komentovat nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, Anonyme, za tu češtinářskou opravu. Pravda, je to prasecká chyba. Hlášení o komentářích už jsem si nastavil do e-mailu, takže zase skvěle do komentování!

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.